De marketing funnel: Wat is het

Je hoort de term heel vaak voorbij komen: Een (marketing) funnel. Je hoort ook vaak: “Je zou echt met jouw funnel bezig moeten”. Maar wat is nu precies een funnel? En waarom zou jij aan de slag moeten met jouw funnel? 

Wat is een marketing funnel?

Een funnel, in deze blog gaan we focussen op een marketing funnel, is een model dat je gebruikt om de weg van jouw klant van eerste kennismaking naar betalende klant te schetsen. Een funnel wordt in het Nederlands een trechter genoemd. Het uiteindelijke doel is om via jouw website en social media klanten te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen is het van belang een strakke strategie op te zetten, dit middels een marketing funnel.

Een funnel is als het ware een trechter waar jouw klant doorheen beweegt. Een trechter begint breed en eindigt smal. Iemand die zich door de volledige trechter heeft bewogen, is een betalende klant. Gaandeweg raak je potentiële klanten kwijt. Dat is logisch, want niet iedereen die bijvoorbeeld jouw website bezoekt wordt een klant (dat zou mooi wel zijn, hé? ;)).

Waarom zou jij een marketing funnel in moeten zetten?

Slechts 2% van de aankopen gebeurt bij het eerste contactmoment. Het gebeurt dus maar heel weinig dat mensen een product kopen wanneer ze dat product voor het eerst zien. Gemiddeld heeft een klant tussen de 5 en 8 contactmomenten nodig om tot aankoop over te gaan. Door een marketing funnel in te zetten, kun je een een potentiële klant strategisch door die 5 tot 8 contactmomenten laten gaan. Dit houdt simpel gezegd in dat je steeds meer waarde biedt aan jouw potentiële klant, en deze potentiële klant jouw beter leert kennen. Je blijft waarde bieden totdat jouw potentiële klant zo overtuigd is van jouw waarde, dat hij of zij een aankoop bij je doet. Daarbij zet je verschillende kanalen in om die potentiële klant te bereiken. 

Online marketing kun je meer zien als een proces dat over verschillende kanalen heen reikt. Je draait eigenlijk aan verschillende knoppen om dan het gewenste resultaat te behalen. Om het even te vergelijken met een bakker: Deze gebruikt verschillende ingrediënten om het brood te vormen. Wanneer hij één ingrediënt vergeet, mislukt het brood. Dit is met online marketing eigenlijk precies zo. Je gebruikt verschillende kanalen (ingrediënten), om het resultaat te behalen dat je wilt behalen (meer klanten, of meer online zichtbaarheid). Deze verschillende kanalen zet je in met behulp van een marketing funnel. 

Wanneer je bijvoorbeeld alléén Facebook advertenties inzet, maar er geen sterke e-mailfunnel achter zet, ga je niet het resultaat behalen dat je wilt behalen. Wanneer je alléén SEO inzet, maar geen sterke remarketing campagne inzet, ga je niet het resultaat behalen dat je wilt behalen. 

Je zet een marketing funnel in om een goede strategie te vormen voor jouw marketing strategie.

Verschillende vormen en benamingen van de marketing funnel

Er zijn verschillende modellen van (marketing) funnels. Verschillende marketeers noemen de verschillende fases van de funnel verschillend, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: Een potentiële klant door de funnel leiden, steeds ‘warmer’ maken, zodat deze potentiële klant een aankoop doet.

Zoals gezegd, je hebt verschillende modellen. Zo heb je het See – Think – Do model, gebruikt door Google. Je hebt ook het Awareness – Consideration – Conversion model. Ik vind het prettig net een ander model te gebruiken, het Awareness – Familiarity – Consideration – Purchase model. Zoals gezegd: De fases komen op hetzelfde neer, de benaming en het aantal fases is alleen anders.

De funnel begint dus breed met de awareness fase, in deze fase leert iemand je bedrijf kennen. Het is de eerste aanraking van een potentiële klant met je bedrijf. Vervolgens wordt de potentiële klant door de verschillende fases geleid, totdat diegene aankomt bij de fase waarin diegene een aankoop doet: De conversie fase. 

Precies weten hoe je jouw marketing funnel inricht? Wat de fasen van de marketing funnel precies inhouden, en hoe je ervoor zorgt dat een potentiële klant wordt omgezet naar betalende klant? Download dan het GRATIS e-book ‘Richt je marketing funnel in’. Scroll verder naar beneden om het e-book te downloaden.

Gratis E-Book
‘Richt je marketing funnel in’

Loop jij er tegenaan dat je geen constante stroom aan klanten hebt? Zet je allerlei middelen in, maar blijft de omzet uit?

Misschien herken je dit wel:

❌ Je bent steeds weer op zoek naar potentiële klanten, via de Google zoekfunctie tot het inzetten van advertenties op social media, maar helaas kost het je meer dan het je oplevert.
❌ Je hebt wel contact met jouw potentiële klant, maar het lukt niet deze om te zetten naar een betalende klant.
❌ Wanneer het je dan eindelijk lukt om potentiële klanten warm te maken, doen ze helaas tóch geen aankoop bij je. 
❌ Klanten doen alleen eenmalige aankopen, waardoor je steeds op zoek blijft gaan naar nieuwe klanten.

Een marketing funnel zal jou helpen. Een marketing funnel is een model dat je gebruikt om een constante stroom aan potentiële klanten te genereren en deze om te zetten naar betalende klanten. 

Een marketing funnel is essentieel voor jouw bedrijf.

Je gaat ermee akkoord ook tips en andere informatie per mail te ontvangen. Ik verwerk je gegevens zoals vermeld in mijn privacyverklaring.

Na het lezen van dit e-book weet jij:

?? Hoe jij in contact komt met potentiële klanten.

?? Hoe je jouw potentiële klanten omzet naar betalende klanten.

?? Hoe je voor een constante stroom aan potentiële klanten én omzet zorgt.

Het e-book bevat een compleet stappenplan voor het inrichten van jouw marketing funnel, zodat je precies weet hoe je dit zelf kunt doen. Ga nu echt aan de slag en zet de eerste stap richting een effectieve marketingstrategie en meer klanten en omzet.

Je gaat ermee akkoord ook tips en andere informatie per mail te ontvangen. Ik verwerk je gegevens zoals vermeld in mijn privacyverklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.