3x Waarom jij niet met jouw online marketingstrategie aan de slag gaat

Misschien is de titel van deze blog een zin die ook door jouw hoofd spookt. Je wéét dat je bezig moet met jouw online zichtbaarheid en online marketingstrategie maar..

Je hebt een aantal redenen waarom je dit niet doet. Snap ik. Of eigenlijk snap ik het ook niet. Want: Veel redenen zijn niet goed genoeg. Vaak zijn er andere, achterliggende blokkades die er voor zorgen dat je niet écht aan de slag gaat met jouw online marketingstrategie.

Om een aantal van de meest voorkomende blokkades te doorbreken heb ik ze op een rijtje gezet en deel ik een advies hierover met je.

1. Ik heb er geen tijd voor

De reden dat je er geen tijd voor hebt is vaak omdat je er niet de tijd voor neemt. Je hebt allerlei dingen die je vóór je bedrijf moet doen, waardoor werken áán je bedrijf er niet van komt. Zonde, want daardoor sta je de groei van jouw bedrijf in de weg! En ondertussen is jouw concurrent wél bezig met zijn of haar online marketingstrategie, en blijf jij stilstaan.

Wat je hiertegen kunt doen? Plan een vast moment in de week in om áán je bedrijf te werken en actief bezig te gaan met jouw online marketingstrategie. Ik doe dit zelf ook: Op maandagochtend pak ik een momentje om mijn nieuwsbrieven en social media posts te schrijven, en deze in te plannen voor de week. Dit is een vast moment op de maandagochtend, en ik plan dan ook echt niets anders in dat dit in de weg kan staan. Je zult zien dat het minder tijd kost dan je verwacht. En het voordeel is: Je werkt vooruit. Dus de rest van de week is het uit je hoofd en hoef je er niet meer over na te denken.

2. Ik voel me niet fijn bij online zichtbaar zijn

Heb je de volgende zin wel eens gehoord? “De meest mooie dingen gebeuren buiten je comfortzone.” Ik weet dat je het niet wilt horen (dit wilde ik eerst ook niet), maar dit is echt zo.

Een voorbeeld: Toen ik ooit begon met het maken van vlog(praat)-stories, vond ik het doodeng. Ik vond het oprecht echt verschrikkelijk en was altijd als de dood dat iemand net binnenkwam als ik aan het filmen was. (Fun fact: Dit is ooit gebeurd toen ik op mijn werk filmde. Iemand kwam uit de lift stappen. En weet je: Dit was het ergste wat er kon gebeuren, en het viel reuze mee.)

Maar toen ik juist aan de slag ging met actief stories plaatsen waarin ik iets vertelde, gebeurde er iets moois: Ik kreeg veel meer klanten. En daarbij veel meer omzet. Mensen gingen mij vertrouwen omdat ik mezelf liet zien. Mensen vonden mij authentiek, omdat ik gewoon mezelf was en mezelf in de markt zette op die manier.

Dus: Ookal is het eng: Als je het niet doet blijf je stilstaan en gebeurt er niks. Probeer eens uit je comfortzone te stappen en kijk eens wat het doet. En nee, je hoeft niet meteen extreme stappen te zetten. Je kunt dit ook gewoon stapje voor stapje doen. Om terug te komen op het stories voorbeeld: Begin bijvoorbeeld eens met een selfie of met een boomerang. Rome is niet gebouwd in één dag, en ook jij kunt (kleine) stappen zetten om te groeien buiten jouw comfortzone. En mocht je 30 minuten na het delen van die story toch denken “Help! Haal het weg!” dan kan je hem gewoon verwijderen. Niets aan de hand!

3. Het is nu nog niet het goede moment

Stop. De laatste tijd hoor ik dit heel vaak. Ik spreek wekelijks veel ondernemers over hun business en marketingstrategie. Daarbij spreek ik ook ondernemers die niet durven te investeren in hun marketing en groei, omdat het nog niet het goede moment zou zijn. ⁠Mijn vraag aan jou: Wanneer is het wel het goede moment?⁠

Vaak is de reden dat ondernemers dit denken, omdat ze bang zijn om te groeien. Omdat ze onzeker zijn over hun kunnen hierin.⁠

Let me break it to you: Er gaat nooit een moment zijn waarop jij denkt “Dit is het moment”, als jij die onzekerheid bij je blijft dragen. Wees zeker over jezelf en geloof dat jij dit waar kan maken. Want als jij die overtuiging niet hebt: Hoe wil je dan jouw onderneming een succes maken? ⁠

Daarnaast: Wanneer jij hier niet NU mee aan de slag gaat loop je een achterstand op. Jouw concurrent zit namelijk niet stil en zet wél die stappen om te groeien in klanten en omzet. Klanten die jij eigenlijk had willen helpen, maar niet bij jou terecht zijn gekomen omdat ze jou niet konden vinden. Of omdat jij ze niet goed genoeg online kon overtuigen een aankoop bij je te doen. Het zou toch zonde zijn als jij zo’n achterstand oploopt, en niet die omzet binnenhaalt, puur omdat je onzeker bent over het moment of jouw kunnen?

Dit is echt wel het goede moment. Dit is jouw moment om te kiezen voor groei, want alleen jij hebt dit in de hand. En als jij afwacht op ‘het juiste moment’, gaat er nooit iets veranderen, en haalt die concurrent jou ondertussen keihard in. ⁠Want er gaat nooit ‘het perfecte moment’ komen.

4. Ik weet niet waar ik moet beginnen dus ik blijf stil zitten

Wanneer je niet weet waar je moet beginnen heb je vaak de neiging ‘het dan maar niet te doen’. Omdat het voor jou voelt als een obstakel of als iets moeilijks. Maar het is alleen de gedachte die je in de weg zit. Ik kan je beloven: Het is écht niet zo moeilijk!


Je hebt alleen het gevoel dat iets heel moeilijk en ingewikkeld is. Dat marketing heel moeilijk en ingewikkeld is. Online marketing is geen rocket science, en ik heb er alle vertrouwen in dat jij dit ook prima zelf kunt. Ik spoor je zelfs aan dit zelf te gaan leren, zodat je geen dure uitbesteding hoeft te doen en altijd de controle houdt.

Ben jij nog zoekende met online marketing?
Als je mijn e-book nog niet hebt, dan is dat een super goed begin! Daarin neem ik je stap voor stap mee in hoe jij jouw marketing funnel (eng woord, ja ik weet het, maar ook dit valt mee) inricht en laat werken vóór jouw bedrijf. Dit is een mooi begin voor wanneer je bezig wilt met jouw online marketingstrategie.

Weet je al een beetje welke kant je op wilt en wat je in wilt zetten qua online marketing? Weet je bijvoorbeeld al dat je aan de slag wilt met Instagram? Ga hiér dan gericht blogs over opzoeken of een cursus voor doen. Ze zeggen ook wel eens ‘start before you’re ready’.

Ga gewoon aan de slag en kijk waar het schip strandt. Als jij langer stil blijft zitten gebeurt er helemaal niks en ga je achterlopen. Zie je dat jouw concurrent wél stappen zet en die klanten helpt die jij eigenlijk wilt helpen. Iedereen begint ergens, en ook jij zult zien dat als je eenmaal begint, jouw vervolgstappen een stuk duidelijker zullen worden.

Of heb je écht geen idee waar je moet beginnen en wil je hulp hierbij?
Ben je echt nog heel erg zoekende en heb je geen idee waar je precies moet beginnen?
Dan kan ik je misschien verder helpen. Elke maand doe ik een aantal gratis strategiesessies waarin ik ondernemers help hun online strategie uit te stippelen en ze op weg te helpen. Je kunt je hier gewoon gratis voor aanmelden, dan geef ik je 45 minuten lang tips en concrete handvatten voor jouw online marketingstrategie.

Je gaat ermee akkoord ook tips en andere informatie per mail te ontvangen. Ik verwerk je gegevens zoals vermeld in mijn privacyverklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.